Passzív szolár üvegház

Írta: Admin
on 05 február 2016
Találatok: 1318

A passzív szolár üvegház titka a megfelelő elhelyezés és felépítés, melyek lehetővé teszik azt, hogy télen a lehető legtöbb napfényt hasznosítsa úgy, hogy még tárolja is a hőt, míg nyáron épp ellenkezőleg, meggátolja az épület túlmelegedését.

A passzív szolár üvegházat úgy kell elhelyezni, hogy annak ablaka dél felé nézzen (lehetőleg a teljes déli oldal egy nagy ablakfelület legyen), míg a többi oldala a lehető legjobban legyen hőszigetelve. Az épület északi oldalára kerül elhelyezésre a hőtároló közeg, ez praktikusan vízzel töltött hordókat jelent. Télen amikor a Nap alacsonyan jár, folyamatosan meg tudja világítani - ezáltal melegíti - a hordókat, így fűti a házat. Nyáron a Nap magasan van a fejünk felett, ezért jól beállított tető esetén nem tudja sütni a hordókat, így azok mivel éjszaka lehűltek, nappal temperálják a helyiséget.

Láttam olyan megoldást is ahol nem hordókkal volt megoldva a hőtárolás, hanem maga a rendszervíz keringett fekete csőrendszerben. Ez is jó ötletnek tűnik, de sajnos nincsenek adataim arról, hogy a két megoldás közül melyik milyen hatékonysággal üzemel.

 

Oldal utolsó módosítása

  • 2018 november 08 csütörtök, 12:09:54.