Passzív szolár üvegház | fűtésmódok

Írta: Admin
on 05 február 2016
Találatok: 1691

A cím kissé csalóka, mert a passzív szolár üvegház lényege éppen az, hogy ne kelljen fűteni/hűteni. Ez megfelelő időjárás és optimális körülmények esetén így is van, a hőtároló közegnek végeznie kell a feladatát. De a magyarországi klímán, illetve az adott épület adottságaitól függően mégis szükséges lehet a fűtésrásegítés adott időszakban.

A passzív szolár üvegház fűtésének alapfeltétele a napsütés. Alapvetően nem jelent nagy problémát ha hideg van, ha emellett süt a Nap. A probléma ott kezdődik, ha hosszú időn át nincsen ami melegíti a hőtároló közeget.

Az ilyen időszakok áthidalására alternatív fűtési megoldásokat lehet alkalmazni.

  • Hallottam olyat, hogy a használati meleg vizet bevezetik az épületbe egy nagyobb hordóba, ami itt leadja a hőt, majd innen kerül a csatornába. Szerintem ez nem rossz gondolat, de elég sok használati meleg víz kellene a megfelelő hatékonyság eléréséhez, illetve erősen függ a háziak életvitelétől.
  • Napelemes rendszer szintén segíthet, mert bár alacsony hatékonysággal, de szórt fényben is működik. Ennek egyszeri költsége viszont magas, bár saját készítésű panelekkel az ár a töredéke lehet.
  • Kisebb házi szélerőmű is beállítható, de ez a megoldás erősen függ a terep adottságaitól.
  • A légkollektor alacsonyabb hatásfokkal és csak napsütésben működik, de a semminél jobb.
  • Megvalósítható megoldásnak tűnik a komposztkazános fűtés is, bár erről is még csak olvastam.

 

A fentiek közül a én a saját rendszeremben a napelemes és légkollektoros rásegítést fogom első körben alkalmazni. Igaz, hogy épp ezek azok amikhez napsütés kell, de mivel ezek már rendelkezésre állnak, vétek lenne nem kombinálni a rendszereket. Idővel talán a komposztkazános megoldást is kipróbálom, mert az üvegház adottságai lehetővé teszik ennek optimális elhelyezését a rendszer közelében.

 

Oldal utolsó módosítása

  • 2018 november 08 csütörtök, 12:09:54.