Mi az akvapónia?

Írta: Admin
on 05 február 2016
Találatok: 1439

Röviden, az akvapóniás növénytermesztés egy olyan módszer, melyben a növényeket agyag granulátumba vagy például kavics ültetőközegbe ültetjük, a halakat tartályba telepítjük, majd ebből a tartályból  a vizet folyamatosan áramoltatjuk a növények alá, majd onnan vissza a haltartályba. Ipari méretekben nem használnak ültetőközeget, mert az nem lenne gazdaságos, helyette csőrendszerben elhelyezett kosarakban vagy vízen lebegő tálcákon történik a termesztés. Bármelyik megvalósítási formát is nézzük, a lényeg ugyanaz: a halak trágyázzák a vizet, a növények felveszik a tápanyagokat, valamint az ültetőközeggel és az abban tenyésző baktériumokkal együtt megszűrik a vizet. Mivel a halak érzékenyek a vegyi anyagokra, ezért a növénytermesztés a vegyszerek teljes kizárásával történik.

A rendszer nagy előnyei, hogy:

  • víztakarékos
  • vegyszertől mentes
  • elkerülhetők a földben termesztett növényekre jellemző betegségek
  • passzív szolár üvegházzal egész évben termeszthetők a növények

 Hátrányai:

  • a rendszer bekerülési költsége magas (főleg, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy elvetünk pár magot a földbe)
  • nem biztos, hogy ezek a növények annyi tápanyagok tartalmaznak mint a földben termesztett társaik
  • folyamatos felügyeletet igényel
  • magyarországi klímán kérdéses a gazdaságossága

Miért érdemes mégis foglalkozni vele?

Úgy gondolom, hogy amennyiben sikerül valahogyan kiküszöbölni a hátrányokat, akkor tényleg megvalósítható egy folyamatosan, egész évben egészséges növényeket termelő rendszer. Ez a mi klímánkon egy érdekes kihívás, de különféle alternatív energiák hasznosításával megvalósíthatónak gondolom.

Persze a rendszer nem olcsó, de most is sokan vannak akik megveszik a drágább élelmiszert, mert BIO felirat van rajta. Ezért nem hiszem, hogy a rendszernek feltétlenül olcsóbbnak kell lennie, mint a bolti áruk. Viszont ez garantáltan BIO. Szerintem ennek a rendszernek más a lényege, nem azért kell megépíteni, mert egyszer majd visszahozza az árát. Ez inkább egy más, egészségesebb, természetközelibb életvitelt hozhat számunkra. De lehet, hogy én gondolom rosszul, ez majd kiderül..

 

Oldal utolsó módosítása

  • 2018 november 08 csütörtök, 12:09:54.