Akvapónia | Kaposvár

Írta: Admin
on 09 március 2016
Találatok: 2042

A Napsugár Aquapóniás és Szociális Központban jártunk

2016 március 2-án feleségemmel Kaposváron jártunk a Napsugár Aquapóniás és Szociális Központban. Már egy ideje terveztem, hogy meglátogassam ezt a kísérleti akvapóniás telepet, most végre alkalmam nyílt rá. Mindenek előtt szeretném kifejezni elismerésemet az ott dolgozóknak, valamint külön köszönet Zalavári Eszternek, hogy szakított ránk időt és megpróbálta teljes körűen bemutatni a rendszert. Bár a honlapot azért hoztam létre, hogy az akvapóniával kapcsolatos információkat gyűjtsem össze és osszam meg másokkal, erről a látogatásról nem tudok úgy írni, hogy csak az akvapóniára vonatkozó technikai dolgokra térjek ki. Ha valaki járt már itt, az tudja miről beszélek, ugyanis a központot körbejárva nem lehet elmenni az intézményt átjáró odaadást és szeretetet sugárzó légkör mellett. Személy szerint nem vagyok egy túl érzelgős ember, de volt pár momentum ami nagyon megérintett. Az intézmény bemutatásakor nem csak az lepett meg, hogy az itt dolgozók milyen programokat szerveznek a foglalkoztatásban résztvevőknek, hanem az is, hogy milyen minőségű munkák kerülnek ki az ellátottak keze alól. Aki teheti, látogasson el oda!

A rendszerről
Fontos már az elején tisztázni, hogy kísérleti rendszerről beszélünk, ami nagyjából nyolc hónapja kezdett üzemelni. Mivel egy ilyen rendszer beindulása több hét vagy inkább hónap, valamint kezdeti nehézségek mindenhol vannak, így ebből kifolyólag még elég kevés információ és tapasztalat áll rendelkezésre, de ez idővel csak jobb lesz.

 

Az üvegházba belépve nagyon meleg levegő csapott meg bennünket, bár ez nem lepett meg, mert  kifejezetten meleg napunk volt. Az épületben mindhárom akvapóniás termesztési mód megtalálható, mind az agyaggolyós, a tálcás, valamint csőrendszerben áramoltatott vízzel működő.
Ahogyan az a képeken is látszik, az agyaggolyós rendszerben lévő növények elég látványosan fejlődnek. Igaz, hogy ennyi idő elteltével még nem beszélhetünk arról, hogy a rendszer teljesen kész lenne és hibátlanul működne, de az már most kijelenthető, hogy a palántázás fázisig tökéletes.

Halak
A tartályokba tilápia, törpeharcsa valamint szürkeharcsa van telepítve, ezekről majd egy külön cikkben írom össze a tudnivalókat. A különböző fajú halak külön tartályokban nevelkednek, de a rendszervíz közös.

Növények
Bár egyik másik növényen látszott, hogy valamelyik nyomelem mennyisége nem megfelelő számukra, a méretük és egyéb paramétereik elég meggyőzőek voltak. De épp erről szól a kísérleti időszak, most kell kitapasztalni a rendszerben résztvevő növények és állatok igényeit, viselkedését.

 

 

Komposztkazán
A rendszer ezen részét kísérleti jellegéből adódóan a beindítást követően át kellett alakítani. Ezért mivel gyakorlatilag elölről kellett kezdeni a működtetését, így jóval kevesebb idő állt rendelkezésre a teszteléshez.

 

 

 

 

 


Összegezve a látottakat azt kell mondanom, hogy  kellemes és nagyon hasznos volt a látogatás. Úgy gondolom, hogy egy pár hónapja tesztüzemben lévő rendszerhez képest nagyon szép eredményeket értek már el, valamint úgy vélem, hogy a látható problémák mind orvosolhatóak, ehhez csak idő kell. Mivel ez a rendszer egyedülálló az országban - nemcsak a megvalósítás de a fenntartók személye miatt is -, mindenképpen kiemelt figyelmet szeretnék fordítani rá. Ezért ha lehetőség nyílik rá, úgy évente legalább egy alkalommal szívesen meglátogatnám az intézményt.
http://napsugarkozpont.hu/

 

     
     

Oldal utolsó módosítása

  • 2018 november 08 csütörtök, 12:09:54.