Akvapónia | növények hiánybetegségeinek tünetei

Írta: Admin
on 16 március 2016
Találatok: 1750

Egy átlagos kertben, földben termesztett növényeknél is gyakran előfordul a tápanyaghiány. A mi "kertünk" azonban speciális, lévén, hogy egy teljesen zárt rendszerről beszélünk. Mivel a rendszervízbe nem önthetünk csak úgy növénytápot, ezért a tápanyaghiány fokozottan jelentkezhet. Ebben a cikkben a különféle hiánytüneteket próbálom bemutatni annak érdekében, hogy azok beazonosítása és kezelése egyszerűbb legyen.

A tápanyaghiánynak szerencsére jellegzetes tünetei vannak, a növények a levelek, szár, stb. színének, formájának változásával jelzik, hogy valami hiányzik.

 

A Kémia cikkben már írtam a megfelelő pH értékről, de itt ismét meg kell említeni, mert fontos tudni, hogy a kedvezőtlen pH-érték akadályozza az egyes elemek felvételét, ezért hiánybetegség nem csak azért alakulhat ki, mert az adott anyag hiányzik a vízből, hanem, mert a pH érték nem megfelelő.

A baktériumoknak 7.2 - 8.2, a növények számára 5.5 – 7.5, a halak számár az 6 - 8,5 a legmegfelelőbb. Bár mindegyiknek megfelel a 6 és 7 közötti érték, a következő ábrán látható, hogy miért is érdemes 7 alatt tartani.


A jellegzetes hiánytünetek:

 

Vashiány
Először a hajtáscsúcs fiatal levelei, majd később az idősebbek is megsárgulnak, a levélerek általában zöldek maradnak. Súlyosabb esetekben a legfiatalabb levelek már szinte fehérek. Ha a hiány sokáig tart, akkor a levelek a szélükön száradni kezdenek.

A gyógymód lehet a víz pH-értékének csökkentése, illetve ha az rendben van, akkor vastartalmú lombtrágya használata.

 

 

Mangánhiány
A levelek a vashiányhoz hasonlóan klorotikusan elsárgulnak. Az erek és környékük azonban rendszertelen foltokban sötétzöldek maradnak.

A víz pH-értékének csökkentésével, illetve mangántartalmú levéltrágyák használatával a hiány kiküszöbölhető.

 

 

Magnéziumhiány
Tünetei először a hosszabb hajtások alapi részén, az idősebb leveleken jelennek meg. A levélerek között sárga foltok keletkeznek, a levél erek között márványozottan kifehéredik a levél, amelyek viszonylag gyorsan elhalnak. A beteg levelek idő előtt lehullnak. A növekedés lelassul, a növény érzékenyebbé válik a betegségekre.

Magnéziumot tartalmazó levéltrágyák használatával a tünetek gyorsan megszüntethetők.

 

Káliumhiány
A Káliumhiány nem okoz azonnal látható tüneteket, de sokszor jelentős terméscsökkenésben nyilvánul meg. A klorózis (sárgulás) és nekrózis (elhalás) gyakran csak később jelentkeznek. A hiánytünetek először az idősebb leveleken láthatók. A levélszélek, levélcsúcsok megbarnulnak és elszáradnak, kanalasodnak és a növényen maradnak.

 

  Bórhiány
A bór az egyik legfontosabb mikroelem. Alapvető szerepe van a virágzás ill. a sejtosztódás folyamatában. Hiányában a hajtások növekedése leáll, a tenyészőcsúcsok elhalnak. Deformált levelek és gyakran a virágok elszáradása jellemzi.

 

Cinkhiány
Hiánytüneteként megfigyelhető a levelek erek közti klorózisa, majd a szövetek teljes elhalása. Cinkhiány általában a kedvezőtlen felvételi viszonyok és a foszfortúlsúly következtében lép fel.

 

Foszforhiány
A foszforhiány klasszikus tünete a vörös vagy bíborszínű elszíneződés a száron, vagy az idősebb (alsóbb) leveleken, illetve lassú, satnya növekedés jellemző.

Az alsó levelek sárgulnak, majd alulról felfelé fokozatosan elhalnak. A gyökérzet fejletlenebb marad, csökken a tápanyagfelvétel.
 

 

Kálciumhiány
A gyökerek nem növekednek, a tenyészőcsúcs elnyálkásodik, megbarnul, majd elhal. A hajtás vegetációs kúpja is károsodik. A levélszélek szakadozottak. Súlyos hiánynál a levelek nem bújnak ki teljesen. Az alsóbb hajtások szállítószöveteinek pusztulása miatt a növények könnyen hervadnak jó vízellátottság esetén is. A kálcium felvétele nagyban függhet a kálium és magnézium kínálat nagyságától is.

  Kénhiány
Az egész növény fakózöld színű lesz, az idősebb levelek sárgulnak először. Erős hiánynál bíborvörös elszíneződés is megjelenhet.
  Nitrogényhiány
Ha kevés a felvehető nitrogén mennyisége, a növények növekedésükben visszamaradnak. A hiánytünetek először az idősebb levelekben jelentkeznek. A nitrogén hiánya súlyos problémákat okoz: a növény növekedése lelassul, satnya lesz, termése drasztikusan lecsökken vagy nem is hoz termést.
Tünetei a fakó, világoszöld szín (klorózis), az idősebb levelek egyre erősebben sárgulnak, később megbarnulnak és elhalnak.
 
 

Rézhiány
A rézhiányt gyakran nehéz azonosítani, mivel a tünetek nem olyan határozottak, mint más elemek esetében. Tipikus tünetek a fonnyadás, a besodródás, szürkés zöld levelek, a fiatalabb levelek elhalása. A rézhiány először a fiatal, aktív anyagcseréjű leveleken és szerveken jelentkezik.


    
   
  

 

Oldal utolsó módosítása

  • 2018 november 08 csütörtök, 12:09:54.