A rendszer megfelelő működésének alapja a biológiai és kémiai folyamatok egyensúlya. Leegyszerűsítve a dolgot, azt kell elérni, hogy a halak, a baktériumok valamint a növények megfelelő arányban legyenek a rendszerben, a többit a természet megoldja. Azért persze ennyire nem egyszerű, nem hiányozhat a megfelelő mennyiségű oxigén, a megfelelő hőmérséklet, elegendő fény és még pár dolog.
De nézzük először azokat a dolgokat amik egyszerűen mérhetőek a rendszerben.
PH érték
A víz kémhatását mutatja. Mind a baktériumok, a növények és a halak számára is fontos, hogy ez az érték megfelelő legyen. Természetesen az elvárt optimális érték a folyamat e résztvevői számára nem azonos, de szerencsére van köztes érték ami mindegyiknek megfelel. A baktériumoknak 7.2 - 8.2, a növények számára 5.5 – 7.5, a halak számár az 6 - 8,5 a legmegfelelőbb, de mindegyiknek megfelel a 6 és 7 közötti érték.
Az ajánlott érték: 6,3 - 7,0.
Hőmérséklet
A halak számára a megfelelő hőmérséklet fajta függő (bár ajánlott 20-26ºC között tartani), mert szélsőséges értékeken nem táplálkoznak. A baktériumok számára az ajánlott hőmérséklet 18-30ºC közötti. 17ºC alatt a baktériumok hatékonysága csökkenni kezd, 10ºC alatt pedig 50% vagy azt meghaladó a hatékonyságcsökkenés. Nagyon alacsony hőmérsékleten le is állnak. Túl magas hőmérsékletnél az oldott oxigéntartalom csökken a vízben, ez kihat mind a halak viselkedésére, mind a baktériumok működésére.
Oxigén
Természetesen létezik a vízben oldott oxigénnek is optimális értéke (4-8mg/l), de nem hiszem, hogy ezt otthon bárki méregetné és nagyon pontosan tudná szabályozni házi módszerekkel. Véleményem szerint ahol lehet (haltartály, szűrő, összefolyó), ott iktassunk be levegőztetőt a rendszerbe, ez egyrészt a halak, másrészt a baktériumok számára is nélkülözhetetlen, továbbá a megfelelő oxigénmennyiség megakadályozza, hogy a növények gyökerei berohadjanak. Ez utolsóban persze segít a szifonos megoldás is, ami időről időre leengedi a vizet a tálcából, ezáltal levegőhöz juttatva a gyökereket.
Megfelelő mennyiségű oxigén nélkül a nitrifikáció nem működik. Mivel a vízben oldott oxigén tartalma függ a hőmérséklettől ezért melegebb időben fokozottan figyelni kell erre.
Nitrit (NO2)
Törekedni kell az ammónia és nitrit minimális értékre, mert kis mennyiségben is mérgező a halakra nézve. A nitrit mennyiségét a meleg illetve hideg vízi halak másképp tolerálják, de általánosságban elmondható, hogy az értéke < 1 mg/liter legyen.
Nitrát (NO3)
A baktériumok a nitritet nitráttá alakítják, melyet a növények fel tudnak venni. A nitrát értéke 5 és 150 mg/liter értéken megfelelő, ennek optimális értékét leginkább a növények száma/métere azaz tápanyagigénye határozza meg.
Vízkeménység (GH, KH)
A víz keménységének mérésére két értéket használunk, a GH illetve KH mutatókat. A GH a vízben lévő pozitív ionok, a KH a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét mutatja meg. A GH-nak nincsen komoly kihatása az akvapóniás rendszerre, de a KH mértéke összefügg a víz PH értékével. Ha a rendszerben megfelelő a KH érték, az segít a PH érték stabilan tartásában.
Optimális értéke: 60 – 140 mg/liter