Saját rendszerem 1 | a tervek

Írta: Admin
on 24 február 2016
Találatok: 1643

A kert adottságai miatt az üvegház helye adott volt, de nem tudtam beásni a földbe, azzal megsértettem volna egy diófa gyökerét. Ezért úgy döntöttem, hogy majd a szigetelésen próbálom kompenzálni az ebből adódó veszteséget. Az épület üvegház része 3,5m x 3m lesz, ez csatlakozni fog a hátsó falán egy nagyobb "épülethez", ami jelenleg még csak egy minden oldalán nyitott tároló (gyakorlatilag oszlopokon álló tetőszerkezet). Ez az épület körbe lesz falazva, majd egy része hozzá lesz csatolva az üvegházhoz. Ebben a hozzácsatolt részben lesz a hőtároló közeg és a haltartály is, így kényelmesen hat-hét növénytálca is elhelyezhető lesz az üvegház részben. 

Extrák amiket tervezek:

  • Korábban készítettem pár napelemet, ezeket itt munkába fogom állítani. Első sorban tartalék levegőztetőhöz tervezem, mert van egy 90Ah-s akkumulátorom is ami jelenleg nincsen kihasználva. Emellett első időszakban egyéb kisebb teljesítményű eszközök (ventilátor, esetleg világításrásegítés télen), később  - ha lesz időm több panel legyártásához -  akár fűtésre is használhatom. Ehhez infrafilmes panelem is van, illetve nagyobb teljesítményű vízfűtőm.
  • Légkollektorokat is gyártottam már pár éve, ezeket kis átalakítást követően a déli fal elé fogom elhelyezni. Úgy gondolom, hogy duplán nyerhetek ezzel, mert egyrészt a ~15cm vastag panel elég jó plusz szigetelés a falnak, plusz kombinálva a napelemes ventilátormeghajtással, ingyen fűtést biztosít.

 
Jelenleg még csak az épület alapja van meg, de ha tavasszal folytatom a munkálatokat, akkor nyáron kész lehet a rendszer. Úgy gondoltam, hogy addig sem ártana némi tapasztalatot szerezni a témában, ezért összeállítottam egy egyszerű beltéri rendszert. Ezt hamarosan a cikk folytatásban be is mutatom.

Oldal utolsó módosítása

  • 2018 november 08 csütörtök, 12:09:54.