Saját rendszerem 4 | az üvegház

16. 04. 05
posted by: Admin
Találatok: 1001

Ebben a cikkben az üvegház felépítését mutatom be röviden. Tekintettel arra, hogy az épület nem komoly tervek alapján épült, a leírásban szereplő méretek csak megközelítő pontosságúak. Ahogyan a következő képeken is látszik, az épület vázát túlnyomó részt újrahasznosított faanyagok képezik. A kert belseje felé néző falak kívülről lambéria, a szomszéd felé néző oldalak osb lap borítást kaptak.  

 

A falak ~10 cm vastagok, szigetelésnek kőzetgyapotot használtam. A belső falak 12mm vastak osb lapok. A belső falak és szigetelés között vízhatlan szigetelés van. A tető 12mm-es osb lap, amire belülről 6cm vastag grafitos polisztirol lapok lettek ragasztva. Ez alá hőtükör került. A tetőt bitumenes hullámlemez borítja.

 

A falak belülről hőtükör borítást kaptak. Ez egyrészt védi a falakat a páralecsapódástól, másrészt plusz szigetelést biztosít. További előnye, hogy a bejövő fényt szétszórja, így az jobban hasznosulhat.

 

Az épület déli oldalán polikarbonátból készült az ablak, ami 1cm vastag X kamrás kialakítású. A felület ~7nm.

 

Az ablak alá szintén polikarbonát borítású légkollektort tettem, ez 2,5m széles és nagyjából 1m magas. A légkollektor hátsó szigetelése 5cm kőzetgyapot. A szigetelés és polikarbonát lap között ~12cm rés van, ebben fut a cső, így ez a falszakasz a többitől eltérően vastagabb, de szigetelése vékonyabb.

 

 

Az épület hátulja csatlakozik egy "előszobához", ahol a csapvizet szellőztetem, illetve itt tárolom a haleleséget. Itt helyezkedik el a légkollektor ventilátora és a napelemhez kapcsolódó egyéb eszközök. Ez az épületrész szintén legalább 10cm szigetelést kapott minden irányba, így az akvapónia felé is. Ezzel a megoldással az akvapónia hátsó része duplán szigetelt.

 

 

 

Az épület méretei:

Előszoba alapterület: ~5nm

Akvapónia alapterület: ~9nm

Déli ablakfelület: ~7nm

 

 

 

Oldal utolsó módosítása

  • 2018 november 08 csütörtök, 12:09:54.